Brief aan Fatena Al-Ghorra

Beste Fatena

Ik heb gedaan wat je vroeg. Ik heb je je lichaam tot mij genomen. Het was getooid met woorden, sieraden van woorden.

Ik heb je gedichten opengevouwen en gezien dat de mens oorlog is – een lichaam vol gaten en holtes, versplinterd vanbinnen, onder dikke lagen stof en vloeiend in rode rivieren. Ik las hoe pijn omarmd wordt en als suiker gezaaid. Hoe doet een mens dat: uit angst en verdriet een overweldigende zachtheid laten groeien?

Ik heb je gedichten opengevouwen en het hart horen kloppen in een cel van verroest ijzer, opgevreten door motten of uiteengevallen in rozenblaadjes. Een slaaf is het hart, gekneed in een beschadigde schaal. Hoe houdt een mens het hart gaande, dat het blijft slaan en niet ophoudt?

Ik heb je gedichten opengevouwen en geluisterd naar de gillende geesten en het jankend gebed. Ik hoorde een kleine, huilende, verdrietige en vermoeide god in het duister van nostalgie. Of waren het insecten in mijn hoofd, of gewoon de wind? Hoe kan er ooit nog stilte zijn?

Ik heb je gedichten opengevouwen het gemis gevoeld van een vader die het begint bewoont. Een vader die de klaprozen met bloed kleurde en wegging. Hoe komt het toch dat wat we mensen moet kwijtraken om te weten wie ze waren?

Ik heb je gedichten opengevouwen en geproefd van de liefde, de granaatappel, de zuivere honing en de ongekende nectar. Ik lag in vertrouwde armen van koper. Ik was de nieuwe man voor wie jouw lichaam wiegde. Mijn geur droeg je naar het verlangen. Hoe komt het toch dat we uiteenvallen in elkaars armen en alleen slapen?

Ik heb je gedichten opengevouwen en rondgelopen in de straten en steegjes, tussen de doornen en de spiegels van de ziel. Ik heb het vuur van het geheugen gevoeld. Ik heb de zee gezien die zich opent, omarmt en troost. Hoe komt het dat de tocht altijd maar verdergaat?

Ik heb je gedichten opengevouwen. Ik heb mijn handen op je woorden gelegd. Ze waren nog warm. Ze gingen zacht op en neer. Ze waren voorzichtig en helder. Ze waren alles.

Warme groet

Jan

Al-Ghorra-Neemditlichaam

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s